петък, 15 септември 2017 г.

За 15 септември! Кекс с ананас и кокос

За 15 септември - винаги с любов и преклонение, но днес и с малко тъга и негодувание.
Далеч съм от образователната система, но усещането ми е, като страничен наблюдател, че все повече на децата там не им е радостно, уютно, интересно, прекалено голям е стреса в училище.
Няма да правя анализ, пък и не ми е работа, за причините и виновниците, но факт е, че образователната ни система куца.
Факт е също така, че искаме ли - можем да променим това. Всички заедно! Да спрем да се ровим в миналото, да дадем всичко, което зависи от нас, за да се случат нещата.
Взаимното уважение между родители, учители, деца - това е много важно, според мен!
Това е, което е по силите ни да променим, а не да чакаме само на институциите.
Време е всички страни, или поне двете от тях - родители и учители да разберат, че децата и тяхното образование са най-важния капитал на една нация, че те са нашите деца, на всички нас!
Не положим ли усилия у дома да ги възпитаме добре, да им запалим искра за знания, не положат ли усилия и учителите (независимо от заплащане и всичко друго, защото това е призвание!) да уважават и те децата, да се стремят да имат индивидуален подход и разбиране, да се опитат да представят материала, така че да е интересен, тогава какво!?
Какво ще очакваме от обществото утре - маса необразовани, бедни, деградирали, с ниско самочувствие хора, наречени народ?!?
Не променим ли първо себе си, децата си, няма какво и как да очакваме от който и да било министър, кабинет или управление...така поне смятам аз!

Честит празник!
С любов!
Въпреки всичко!

Ще почерпя с този ароматен кекс!



Кекс с ананас и кокос






Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
100 гр краве масло
1 консерва ананас на кубчета - 400 гр
35 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулвер
1 щ.сол
масло за намазване
брашно за поръсване

за украса
бял шоколад
кокосови стърготини



Приготвяне:

Маслото се стопява и свесва с кокосовите стърготини, добавят се яйцата и захарта.
Отделно се смесват брашното, бакпулвера, солта. Сухите съставки се добавят към течните и сместа се разбърква. Добавя се и ананаса, заедно със сока. Разбърква се и се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс. Пече се 40 минути в загрята на 200 градуса фурна. Охлажда се и се намазва със стопения бял шоколад, поръсва се отгоре с кокосови стърготини.
В оригиналната рецепта вместо с бял шоколад се намазва с мед, но аз предпочетох така, макар да не се съмнявам, че и с меда ще е вкусно!






Източника на рецептата е една книжка, на Бон Апети - 70 бързи рецепти. Харесала съм си и други нещица, които да приготвя.


2 коментара:

  1. Кекса ти се е получил,великолепно!относно ситуацията в училищата...Основна вина имат родителите и медиите,които вменяват на децата ни прекалено самочувствие за правата им,но никой не тръби със същата сила какво се включва в техните задължения....Лошото е ,че малкото дете пораства,а с това пропорционално растат техните щения,арогантното отношение и безцеремонното демонстриране на права.....,задълженията отново остават за някой друг :)Докато ценностната ни система не се "ремонтира"всичко ще си е така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна, Миленка! Да, и медиите са в кюпа, пропуснах да го отбележа, за съжаление "четвъртата власт" у нас е трагична, дано не се обиди някой персонално, но като цяло е плачевна ситуацията.

      Изтриване