сряда, 13 май 2015 г.

ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЧЕРЕШИ, СИНЬО СИРЕНЕ, ОРЕХИ И ДРЕСИНГ


Напоследък нямам време за блога и ужасно ми липсва това занимание.

След поредица от други, къде приятни, къде не, дейности днес реших поне да пусна една стара рецепта със стара снимка (дори забележката отдолу датира от преди няколко години).

Надявам се тези дни да успея да напиша и нова.

Иначе си готвя всеки ден, но и тук да се оплача е малко еднотипно, че стомаха упорито иска да ми създава проблеми тази пролет. Може би си отмъщава, че години наред го тъпках безогледно:)). Ще трябва да огранича малко вредните храни(колко е спорно пък и това!) и вредните навици...А народа у дома ще яде, каквото ям аз, няма време за всекиго според вкуса и предпочитанията:)), поне временно!

И макар да не трябва да ям сурови зеленчуци, днес на вас ще предложа тази интересна салатка, която при други обстоятелства бих хапнала с голямо удоволствие.



ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЧЕРЕШИ, СИНЬО СИРЕНЕ, ОРЕХИ И ДРЕСИНГ


Продукти:
1 салатка
1 гл.червен лук
10-15 череши
50гр.синьо сирене
50 гр. натрошени орехови ядки


за дресинга се разбъркват следните продукти:
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 с.л. червено вино
сок от лимон
сол


Приготвяне:
Салатката се нарязва на ситно. Добавят се нарязания на лунички червен лук /претрит с малко сол/, натрошените орехи, нарязаното на парченца синьо сирене и черешите. Обърква се и се залива с дресинга, оставя се да престои.

* Рецептата съм записала по памет от предаване на Иван Звездев по телевизеята, но не открих в сайта.

Нямах червен лук и сложих пресен зелен лук. Много ми допадна вкуса, а домашните дори не опитаха, а гледаха с отвращение въпрос на вкус





9 коментара:

  1. Весе, за съжаление така се получава-днес няма време, утре пък ще дойде. Важно е желание да има, пък нещата без натиск сами ще се наместят. Иначе кой пък знае- аз готвя отделно за децата и за нас, да не говорим и за кучето;) Получава се така, че се налага всеки ден, но веднъж за нас, веднъж за тях ( кучо всеки ден;)).
    Разкошна ти е салатката, чакам и черешките вече , за да я опитам. Поздрав и помогни на стомахчето да се чувства по-добре;)

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,точно с череши никога не съм опитвала,като станат ще тествам съчетанието,благодаря за рецептата и се оправяй бързо!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, стискам палци да се оправиш по-бързо! И моят стомах е много проблемен, та трябва да внимавам какво и как ям, много е досадно...
    Но салатката ти е прекрасна!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Весенце, пази стомахчето и здравето си. Знаеш, че и с диета се живее. Важното да се чувстваш добре. Щом трябва ще се пази :)))..Черешките обожавам. Тука вече се появиха първите. В събота отивам на пазар :))))..
    Салатката ти е чудесна.

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна салатка и необичайно съчетание със череши!
    Пожелавам ти скоро да оздравиш стомахчето, Весе, а до тогава не падай духом, мила! Ето ти повод да представиш някои вкусотии от диетичната кухня, нали? :)
    Много усмивки и топла прегръдка ти пращам!

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви харесва салатката. Надявам се и аз да си хапна, като излязат черешите.
    Мерси за коментарите, момичета, прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз бих си хапнала с удоволствие от тази салата, Весе! А дресингът ми е любим - използвам такъв и за подправяне на салати, и за мариноване на месо...
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, и аз ползвам този микс за мариноване също:)

      Изтриване
  8. Веси,
    много интересна и вкусна салата.Интересни съставки и вкусове.Но използвай ядките винаги накиснати във вода, за да нямаш проблеми със стомаха при тяхната консумация.Ако използваш някакъв вид сирена винаги използвай безсолни или ги обезсолявай.Аз съм си поставила като закон НИКОГА да не употребявам обработени топлинно домати - лютеница, кетчуп или в ястия, НЕ ИЗПОЛЗВАМ МАЙОНЕЗА И ЧЕРЕН ПИПЕР.Ей тези три продукта са най - големия бич за болки в стомаха от всякакъв произход.И най - важното пий суров картофен сок - самостоятелно или в комбинация с ябълков или морковен сок.Преди години ми бяха забранили употребата на сурови плодове и зеленчуци заради стомаха, а аз подобрих състоянието на стомаха си със суров морковен, картофен и ябълков сок.Странно нали ? Лекувах се с това, с което ми забраняваха.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване