петък, 6 април 2018 г.

Разпети петък. Супа от коприва

От баба и от мама знам, че по традиция за Великденските празници на трапезата има освен яйца, козунаци и агнешко, и коприва. Поне така е при нас. Освен това рецептата е подходяща и по време на пости, който е решил да ги спазва. На  Разпети петък да е най-строгия пост, дори без храна и вода. 
Днешната супа е много вкусна и е по рецепта на дъщерята, беше я приготвяла миналата година на вилата, с прясна екологично чиста коприва. Сега май още е рано за тази вкусна зеленийка, макар да виждам, че се продава.


Продукти:

Пакет коприва - колкото повече, толкова по-добре.
1 морков
2-3 стръка пресен лук (може глава стар)
1 стрък пресен чесън (може скилидки)
4-5 с.л. олио
сол
червен пипер
вода
шепа ориз
щипка джоджен


Приготвяне:
Копривата се почиства и измива добре, аз го правя с ръкавици, много ми пари, мъжа ми обаче го прави с голи ръце.
Слага се вода на котлона да заври. Измитата коприва се пуска във водата и се оставя за няколко минути, да омекне.Изважда се да се отцеди и изстине. Нарязва се на ситничко. Аз запазвам водата и готвя с нея, но може да я ползвате за обливане след измиване на косата - перфектно средство е, и да ползвате за по-нататък чиста вода.
В тенджера се задушават в олио лука, моркова и чесъна, добавя се червения пипер и течността, после и самата коприва. Посолява се и се добавя измития ориз. Може да добавите щипка джоджен, но и така си е достатъчно ароматно.
Вари се до сваряване на ориза. Много е вкусна!




2 коментара:

  1. Чудесна супа Весе.Подходяща за пролетния сезон, много апетитна и вкусна.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване