събота, 20 януари 2018 г.

Черна гора - остров Свети Стефан, Манастир Морача и Шкодренско езеро

Проточи се дълго моя разказ за посещението ни в Черна гора и Хърватска, през септември миналата година. Искаше ми се да го представя по навреме, така, както и стотиците, отлежаващи снимки и рецепти, но очевидно това не се случи. Пък и идва време за нови пътешествия, само времето да се оправи. Нямам търпение:))

Това е последната публикация за тази дестинация, дано съм успяла да представя красотата на местата, които посетихме, бъдете сигурни, че на живо всичко е много по-впечатляващо и прекрасно!


В Черна гора няма никъде вериги от типа на Макдоналдс или KFC, просто защото считат, че това е вредна храна и не трябва да се консумира от населението. Също така няма чужди вериги магазини, а само местни, най-вече с продукти местно производство. Ето една от веригите - Воли, от която си напазарувахме. Всички купени продукти се оказаха с отлично качество и на добри цени.







Ето го и прочутия остров Свети Стефан. 

1500 долара е струвало в миналото ден престой във вила 118, в момента острова е даден на консигнация на Синапур, но руснаците непрекъснато предявяват искане за откупуване.

Всяка вила има собствен басейн и плаж.

Достъпа до острова е ограничен, за разглеждане се прави резервация 2 седмици предварително. За съжаление за обикновения българин мястото е скъпо за почивка. 

Всички фирми, организатори на екскурзии правят фото-пауза над самия остров.




















Река Морача извира от северна Черна гора, и се влива в Шкодренското езеро.

В северната си част река Морача е бърза планинска река, която тече и разрязва каньон северно от Подгорица. Тя е относително малка река, неплавателна. Каньонът на коритото и е основен коридор за основния път между Подгорица и северната част на Черна Гора и Сърбия. Този път, по който пътувахме и ние е доста опасен(но и много красив) и е предвидено да бъде заобиколен от бъдеща магистрала между Подгорица и Белград.

Наблизо е и Манастирът Морача, основан през 1252 г. от Стефан, син на Вукан Неманич, крал на Зета. Той е разположен в северната част на реката.

Едно изключително зареждащо място.





Това са животинките, отглеждани в манастира.













И зеленчукова градинка си имат.




















Ето го и дългия 82 километра каньон на река Тара, уверих се с очите си, че наистина съществува толкова синя вода, както ни уверяваше екскурзовода Соня, досущ сапфир искрящ под слънчевите лъчи, а Тара бушува в ложето си от буйни гори.













Вгледайте се в долните две снимки и вижте железопътната линия, за която ви споменах в една от предните публикации - изумително е какво може да постигне човешката ръка и ум.




Строеж на част от новата инфраструктура, целяща безопасно пътуване.


Колко сме малки сред тези колоси - черни планини.









И няколко думи за река Ибър - водите ѝ се оттичат към Черноморския водосборен басейн .


Реката извира от планините на Черна гора, протичайки първоначално в посока запад – изток. Най-големия и приток е Ситница.


Реката образува живописен пролом, където е и главния път на Сърбия към Косово. Района е миннодобивен и богат на полезни изкопаеми, като рудодобивните предприятия правят Ибър най-замърсената река в Сърбия.



Река Лим извира в планината Жиево в Черна гора. На около 5 км след извора си протича през Албания. Дължината ѝ в Албания е около 12 км. След това протича отново в Черна гора с дължина около 48 км. Следват около 50 км дължина в Сърбия. Последните 25 км на Лим протичат през Босна и Херцеговина преди да се влее в Дрина. Общата дължина на река Лим е около 140 км.




Бояна е реката която отводнява Шкодренското езеро към Адриатическо море. Дълга е 41 км., като половината от дължината оформя границата между Албания и Черна гора.

Бояна е плавателна река за неголеми плитко газещи съдове.

В предустието си е разделена на две образувайки изкуствения остров Бояна, принадлежащ на Черна гора. В този участък от реката има и по-малки острови на албанска територия които са атрактивни туристически дестинации.

Шкодренското езеро се намира на 6 метра под морското равнище.

Река Бояна се влива в морето, там е и плажа Ада Бояна, най-красивия, водата от морето тече към реката, така нареченото обратно заустване.

Наблизо има над 50 острова, много църкви.

В Шкодренското езеро има около 24 вида риба, една от тях гравицас, тук вирее бяла и жълта лилия. В близост има хотели с прилични цени.





























Малко любопитни факти, разказани ни от Соня.

Към момента, от републиките, които са произлезли от Югославия, най-добре икономически е Словения, следвана от Хърватска, Черна гора и най-зле е Сърбия.

Тито е "виновника" тези републики да тръгнат по европейския път, преди другите соц. държави. Той безспорно е фигура, почитана от всички жители на бивша Югославия. На неговото погребение идват толкова много хора, че това е второто по големина погребение в света, първото е на Папа Йоан Павел I.

До днес витае историята, че Тито е подменен с двойник хърватин, който владеел няколко езика, докато истинският Тито е бил необразован.

Тито, от всички лидери на соц. държави единствен е бил против Сталин. Като млад е участвал в щита Будапеща, заловен и вкаран в затвора, от където бяга и се крие в руско семейство, там се среща и с жена си Иванка.

Друга история пък разказва, че Тито лично е приготвял вечеря на София Лорен.

Черна гора - със своите скалисти и морски гледки, с очарованието и привлекателността си все повече се превръща в топ място на Адриатическо море. Тя привлича известност с не прекалено застроената си земя, с изобилието на девствени плажове и спиращи дъха гледки към варовикови скали. 

Будва, напомняйки Маями, предлага страхотни барове, прекрасен стар град и километри плажна ивица. Средновековното селище, превърнало се в луксозен остров, има публичен плаж, извън стените на града и предлага несравнима гледка към сградите от 15 век. Не всички плажове са оживени - Могрен , Улцин и остров Свети Стефан предлагат уединение. 

Известните укрепления на Котор пък, предлагат 360-градусова гледка към залива и обградения град. За мен най-запомнящото от Черна гора ще остане именно този град.

Цените тук са все още доста по-достъпни от най-посещаваните места по Средиземноморието, като Хърватия и Гърция. В Котор, цените са поне с 10% по-ниски от близкия Дубровник. Цените нарастват лятото, така че ако искате да спестите, направете почивката си през по-слабите периоди.

Благодарение на силното влияние на Балканите, местните ястия са сходни с тези в Сърбия, Албания, Македония, Хърватия и Гърция. Прясно уловена риба, октопод на грил със зехтин, овче сирене, плата с вкусни зеленчуци. Бюрекът, който произлиза от турската кухня, е пълнен до горе със сирена, спанак или месо и е най-добре да се похапва за закуска, докато ходите по улиците на Котор или Будва, опитахме го - един истински вкус. 

Черна гора - много история, много патриотизъм, много отвореност към света, уникално съчетание от невероятна природа и стремеж към премерен лукс.

Няколкото дни, прекарани тук се оказаха крайно недостатъчни, за да се насладим на всичко, което тази страна може да предложи, но предостатъчни, за да я почустваме с всяко сетиво и да я поберем в сърцето си, да благодарим, че сме имали възможността да я посетим.

Искам да използвам тази публикация и да честитя рождения ден на АЛЯ!

Обичам те и те чувствам като сестра, може да не се чуваме често, но в сърцето ми имаш запазено място! Бъди щастлива! И  да посетиш Черна гора, ще ти хареса!


2 коментара:

  1. Веси,
    от сърце ти благодаря за тези прекрасни публикации.Посещавала съм само Сърбия, но Черна гора, Словения, Босна и Херцоговина, както и МАкедония не съм.Но съм очарована от всичко, което разказваш и показваш.Дано имам възможност да посетя и аз тези места в скоро време.Много красиво и поддържано е всичко.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, благодаря, радвам се, че ти е харесала разходката ми.
    Пожелавам ти да отидеш и видиш на живо тази красота.

    ОтговорИзтриване