вторник, 29 август 2017 г.

Каша от пресен лук

Спомени от детството...
И макар моят спомен за баба да си остава ето тази на-вкусна каша от киселец, то за Илианка от Щъркелово гнездо любимата бабина каша е друга. Опитах и нейния вариант - хареса ми, макар нещо да не ми достигна като вкус, но не можах да определя какво точно. Въпреки това бих  направила пак, става бързо и лесно и може да се импровизира, ще си нагодя следващ път по мой вкус При мен се получи и по-рядка.

Продукти:

2 големи връзки зелен лук
6 яйца
3 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
400 мл топла вода
2-3 щипки чубрица 
4 листа пресен девесил 
сол
черен пипер







Зеленият лук се нарязва на около 1 см дължина. Загряват се 3-4 с.л. олио и в него се сипва лука заедно с 2 с.л. вода, задушава докато омекне добре и остане на мазнина. Сипва се брашното и се разбърква хубаво, докато се запържи. Добавя се червения пипер и се налива водата. Посолява се и се добавя чубрицата. Оставя се да поври 3-4 минути. Яйцата се счупват в купа и съвсем леко се разбиват с вилица. Изсипват се във врящата смес. Готви се до готовност на яйцата, бъркайки, за да не залепнат. 
Подправя се с черен пипер и още сол, ако е необходимо и се поръсва със ситно нарязан девесил.

Илианка препоръчва девесила  да не се  пропуска, аз сложих сушен, нямах наличен пресен. 

8 коментара:

  1. О, Веси, разкошна е! обожавам такива рецепти и ястия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чакай да видим сега, дали ще намеря пресен лук наоколо! И девисил. :)
    Много обичам и аз подобни бабини, бързи, ястия, Весе. Рецепта за каша с пресен лук и яйца(при мен цели) имам от бивша колежка, която обаче се приготвя финално във фурна, в тавичка или порционни съдчета за печене.
    Прегръдки за теб и поздрави за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, има пресен лук, Ирме, ще намериш, девесил пък - съвсем. И твоя вариант на каша - с цели яйца изглежда вкусен, ще чакам и да го наснимаш, както ти си можеш. И от нас прегръдки!

      Изтриване
  3. Веси,
    по нашия край правим просто зелен лук с яйца и наистина става чудесно, много бързо ястие особено напролет.Ще изпробвам и този вариант, много ефектно и вкусно ястие се е получило.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и при нас правим бъркани яйца с пресен лук и много обичам:))
      Хубави почивни дни за теб!

      Изтриване