понеделник, 29 август 2016 г.

Наденица с лук и бира

Много бързо и лесно ястие. Рецептата е изрезка от стара брошура на Кауфланд. В оригинал наденицата се приготвя на тиган, но аз я направих по мързелива. Ползвам наденица на "Житница" или сурова от Лидл.
Снимките ми отново са стари, новите си отлежават и си чакат реда...



Продукти:

4 - 5 парчета наденица (може и сурова)
1 кг лук
300 мл бира
олио
сол


Приготвяне:

Надениците се надупчват с вилица и запичат в тавичка с малко водичка на дъното. Добавя се нарязания лук, олиото и бирата, посолява се на вкус. Пече се до готовност и редуциране на бирата.

неделя, 28 август 2016 г.

Хлебчета


Намерих рецептата за тези, наистина невероятни хлебчета тук

Продукти:
600 мл топла вода
1 и 1/2 пакетчета суха мая
2 ч.л.сол
2ч.л.захар
2ч.л.олио
1ч.л.оцет
около 1,100 кг.брашно за много меко тесто


Приготвяне::

Месих в машината за хляб, но може и на ръка, колкото да се събере тестото.Нарязах  хартия за печене на квадрати 15 на 15см. .Тестото разделих на еднакви 12 топчета.Всяка част  сложих в хартиените парчета.Всички топчета наредих в правоъгълна тава.
С остър нож резнах на кръст  отгоре всяко топче.
След изпичане не съм ги завивала да се задушат. Така се получиха с хрупкава коричка, а отвътре - душичка.
 


събота, 27 август 2016 г.

Супа от саздърма

Една много бърза и интересна супичка от мен днес. Всъщност е приготвяна много отдавна, и все не и идва ред да направя пак, за да снимам, но въпрек това предпочитам да я публикувам, пък снимката винаги мога да сменя.
Рецептата видях преди години в едно предаване по телевизията, приготви я ромския лидер Цветелин Кънчев. Всичко, което приготви изглеждаше фантастично.


Продукти:
200 грама саздърма
пресен лимон
връзка пресен лук
2 яйца
универсална подправка за супи(аз си приготвям домашна)
магданоз

Приготвяне:
Слагаме да заври вода в тенджерка. Нарязваме на кубчета саздърмата, също и лука на дребно. Слагаме ги в заврялата вода, заедно с подправката, моята е солена и затова не добавям сол.
Когато лука се свари супата е готова - става за минутки. Дръпваме от огъня и добавяме добре разбитите яйца през цедка, като бъркаме, да се пресече на ситни паяжинки. При поднасяне поръсваме супата с наряман на дребни кубчета лимон и пресен магданоз.

петък, 26 август 2016 г.

Кашник

Това е рецепта на една много мила дама, която безкрайно уважавам и като човек, и като кулинар. Преди време пътищата ни се засякоха в сайта "Гответе с мен"(днес не си струва да го посетите, освен заради рецептите от форума, докато все още ги има).
Дамата ми е адашка и тогава се подвизаваше под името Венс!
Венс - Веси, ако четеш - хиляди благодарности за тази и многото други твои чудесни рецепти, които съм опитвала. Да знаеш, че липсваш в кулинарното пространство!

Рецептата и снимките са стари.



Кашник

/ рецептата е от родопския край /

Продукти :
4 яйца
30 мл. топла вода
10 гр. мая за хляб
2- 3 с.л. масло
около 100 гр. сирене
320 гр. брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
сусам по желание

Приготвяне :
В съд се натрошава маята, слагат се солта, захарта и топлата вода. Прибавят се яйцата, маслото и настърганото сирене. Постепенно се прибавя и брашното, като се бърка с лъжица. Получената каша се оставя да втаса около 30 минути. След това се изсипва в предварително намазана с масло тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути. Кашникът се пече в загрята фурна при температура 200 градуса. Може да се поръси със сусам.
Чудна е - без месене, а как ухае, изяжда се на мига!




четвъртък, 25 август 2016 г.

Борисовата градина

Или Парка на свободата, както се наричаше по едно време:) 
Едно прекрасно място за отдих в горещите летни дни в София. Беше позанемарено доста години, но сега се поддържа, е, разбира се може и повече.






















вторник, 23 август 2016 г.

Яйца на очи върху доматен сос




Наскоро си припомних за тази много вкусна и лесна гозбица, която преди време видях при  Илианка

Яйца на очи върху доматен сос


Продукти:

8 яйца
1 кг домати
4-5 печени чушки
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
сол

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва и се запържват се в олио до готовност в тавичка във фурната.  Добавя се брашното и се разбърква, слага се и червения пипер. Разбърква се и се добавят обелените и нарязани на парченца домати и чушки. Следват чесънът и подправките. Разбърква се и когато заври, се изважда и в соса се счупват яйцата. Връща се във фурната, докато яйцата стегнат.
Ама много е вкусно!





неделя, 21 август 2016 г.

Щи с телешко


Щи с телешко





Необходими продукти:
 500 грама телешко месо
1 кубче гъбен бульон
200 грама картофи
2-3 литра вода
300 грама зеле
1 чушка
1 морков
3 с.л олио
4 с.л. доматено пюре
черен пипер, магданоз, сол, копър



Начин на приготвяне:
Сварете телешкото месо във водата в тенджера под налягане. Извадете месото. Докато месото кипи, си  обелете картофите и ги нарежете на кубчета, а зелето и чушката  наситнете на лентички, моркова настържете. Сипете в бульона зелето  и оставете да ври до омекване. През това време можете да нарежете охладеното телешко. Добавете картофените кубчета към супата и оставете да ври на умерен огън  до омекване. Следва кубчето бульон,  телешкото, доматеното пюре, олиото.Оставете всичко да се готви заедно  за да се смесят вкусовете.Сервирайте с наситнени копър и магданоз.



понеделник, 15 август 2016 г.

Голяма Богородица и Пълнена питка с кайма и патладжан

Голяма Богородица е!
Нека отправим молитва за здраве - за нас и децата ни, за закрила и по-добър живот за всички ни, за повече доброта и разбирателство помежду ни!

Тази баница с патладжан и кайма, беше едно от първите по-странни неща, които съм опитвала и приготвяла още през далечната 2000 година. Като дете, израсло в семейство, в което се готвеше(и продължава) само традиционна храна, естествено беше да пренеса това и в своята кухня. Та близо десетина години, откакто се омъжих и детето поотрасне си готвех само обичайните неща - супа - пилешка, топчета, боб, леща, основни - мусака, сърми, пълнени чушки, пържоли, кюфтета, скара, десерти - кекс, торта, компот, сладки, салата - шопска, домати и краставици, руска, снежанка. В общи линии това беше. Когато започнах работа през 2000 година обаче, вече и интернет имаше, и в работа, и в къщи и къде от колеги, къде от интернет започнах да приготвям и по-различни и интересни рецепти. Така беше и с тази баница, рецептата за която публикувах през 2006 г. в "Гответе с мен", за тогава си беше новост.
Наскоро бях купила патладжан и дъщерята ме подсети за любимата баница, но спомена нещо от сорта "а защо не направиш такава питка". Е, толкова ми трябваше на мен и ето:

Пълнена питка с кайма и патладжан





За тестото:
300 мл хладка вода
20г мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 500 г брашно




Плънка:
250 г кайма
500 гр опечен, обелен и нарязан патладжан
сол
2 домата
100 гр пушено топено сирене



Приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се изсипват маята, солта и олиото. Меси се, аз месих в робота до сравнително меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се запържва, заедно с патладжана.
Втасалото тесто се разточва. Тавата се  намазва леко с олио. Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Висящите краища тесто се обръщат отгоре, като борд. Домата и пушеното сирене се нарязват на кръгчета и се нареждат с припокриване върху плънката.

Пече се в загрята фурна на 180 - 200 градуса до готовност.




На подобна идея попаднах при Илианка и се възползвах от нейната рецепта за тесто, но следващия път бих го обогатила с мляко или яйца, а може и с двете.

неделя, 14 август 2016 г.

Лято...

Сладки приказки в  SOintoFOOD 

Гери, Мария, и тук - благодаря за поканата, прегръщам ви!
Надявам се и на четателите на моя блог да допадне представянето:))

Лято...

Едва ли има по-голям фен на лятото и морето от мен сред кулинарните блогъри.
Опитвам се да бъда добър човек, по начина, по който аз го разбирам, но към лошото съм непримирима. Най-важното нещо за мен това е семейството ми - дъщеря ми и съпруга ми, а от няколко години насам и човека до дъщеря ми. Разбира се обичам и "голямото" си семейство. 
Обичам и работата си, а отскоро съм в чудесен колектив. 
Любовта - не мога да живея без нея, тя осмисля живота ми! 
Приятелите...не са много, но и тях много си ги обичам!
Не мога без интернет, но нямам фейсбук Предпочитам живия контакт с хората, когато е възможно. 
Обожавам да чета книги, но на хартия, а телефона си ползвам само за слушалка. Не отричам плюсовете на техническата революция, но съзнавам и минусите и.
Лятото! Цяла година го чакам...Жадувам за него, за тези 2-3 месеца в годината. Тогава се чувствам най-жива и истинска.
Обичам лятото! Харесвам и другите сезони - всеки си има своята красота, но лятото - обичам!
Обичам да ми е топло, обичам да ми е слънчево, обичам да не се навличам, а да имам само една дрешка на гърба си, обичам пъстротата на лятото, глъчката на децата навън до късно, усещането за безгрижност, за ваканция, за почивка, за море...
Морето! Него не само го обичам, обожавам го!
Като дете прекарвахме голяма част от лятото в Слънчев бряг и околностите. Сестрата на мама е омъжена там и това беше времето, в което и гостувахме - лятната ваканция (те пък идваха през коледната). Време, наситено с пясък, вода и слънце, с весели игри с братовчедките, Може би от тогава обикнах морето с цялото си сърце.
Морето едновременно ме плаши и привлича. Обичам да го съзерцавам, да се наслаждавам на всяка минута, в която го виждам и усещам с всичките си сетива.
Обичам го и спокойно, и бурно, и когато съм на самотен плаж, но не по-малко с целия шум, претъпкано от туристи, това ме зарежда, не ме изморява...
Морето е мястото, където намерих своята Любов..., а Китен е в сърцето ми завинаги, затова не пропускаме да вземем от него своята доза енергия, настроение, почивка и вдъхновение...до следващия път...
Лятото...него свързвам и с друг спомен от детството - останалата част от ваканцията прекарвахме с брат ми на село - при баба и дядо. Селцето е високопланинско, на 40 км от София. Няма такова спокойно и чудесно детство...весело, безгрижно, сред природата. За съжаление днес рядко ходим там...но това селце също има своето място в сърцето ми и ми липсва понякога, макар вече нищо да не е същото.

По отношение на рецептите много се колебаех  приемайки поканата за участие, защото у дома целогодишно се готви, такова понятие като "летни манджи" не ни е много познато, а да се вечеря само салата си е за мен загадка.

Сетих се за някои интересни рецепти, но тях вече съм приготвяла и показвала и нямаше да отговаря на изискванията.
Би било подходящо да напиша някаква рецепта от морската ми леля, или вуйчо, които цял живот са били главни готвачи в едни от елитните тогавашни ресторанти на Слънчев бряг, но уви - тогава не ме е вълнувало готвенето, а по-късно не съм се сетила да ги питам. Помня едни чудесни калкани, но те пък, освен че трудно се намират днес тук, са и с порядъчни цени.
Сетих се и за рецепта на моята баба - "бел маж"(бял мъж), която тя приготвяше лятото, но няма сега от къде да се снабдя с истинско прясно сирене, необходимо за приготвянето и.

Затова рецептите се постарах да подбера в тон със сезона, дано ви харесат!


Това е една моя изцяло авторска рецепта, получи се невероятно вкусно ястие.

Кокосово пиле с шафран и гарнитура от амарант със зеленчуци


















Продукти:

300 гр пилешко филе
1 чаша бяло вино
вегета

1 голяма глава лук
1 с.л. брашно
200 мл кокосово мляко
400 мл прясно мляко
2-3 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. куркума
1 ч.л. шафран
вегета
олио

1/2 ч.ч. амарант
1 чушка
1 морков
1-2 с.л. соев сос
1 с.л. балсамов оцет
1 яйце

Приготвяне:

Пилешкото филе се маринова във виното и вегетата, най-добре за цяла нощ, но може и няколко часа.
Маринованото филе се нарязва на хапки и се запържват за кратко в олиото на силен котлон, добавя се главата лук, нарязана на лунички. Когато месото придобие загар, а лука омекне се добавя брашното, разбърква се и се налива кокосовото мляко, прясното и заквасената сметана. Ръсят се вегетата, куркумата и шафрана. Ври 5-10 минути на слаб котлон и се дръпва настрани.
Докато се приготвя ястието на другия котлон се сварява амаранта в съотношение 1:3 за около половин час. Моркова се нарязва на тънки ленти с белачката, чушката - на ивици. Поставят се във силно нагорещено олио, 1-2 с.л. и се объркват. След 2-3 минути се слага соевия сос и балсамовия оцет. След като се изпарят се добавя отцедения амарант, разбърква се, следва разбитото яйце, пак се разбърква за минута и се сваля от огъня. Сервира се топло.
Много е вкусно.



От Кауфланд взех идеята и продуктите за нещо бързо, лесно и оказа се - вкусно.

Брускети с бяло грозде, сирене и риган















Продукти:

200 гр бяло грозде (изберете без семки)
1 нарязана багета
100 гр краве сирене
зехтин
пресен риган
50 гр орехи
сол
шарен пипер
1 с.л. мед
1 скилидка чесън

Приготвяне:

Като детска игра е. Зърната грозде се поставят в огнеупорен съд, поръсват се с пресен риган, сол, шарен пипер и зехтин. Поставят се във фурната н сридно скоро. Около съда си нареждат филийките багета. На дъното на фурната се поставят ореховите ядки, също в някакъв съд. Всичко се запича на 200 градуса, докато хляба придобие приятен загар, не повече от 10-15 минути. Всичко се изважда. Скилидката чесън се разрязва на две и с половинките се натриват хлебчетата. Поставят се в подходяща чиния. Върху брускетите се натрошава сиренето, нареждат се зърната грозде, ореховите ядки. Отгоре се поръсват леко с течния мед. Може да се поръси и още пресен риган.
Може да ги поднесете с подходящо вино, но аз лично така си хапнах.


Освежете се в жегата с една идея за нещо тропическо

Кокосово фрапе


Продукти
1 ч.ч. кокосова сметана
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
4-5 с.л. захар
1 разтворимо кафе (аз не сложих, предпочетох без кафе)
канела

Приготвяне:

Всички продукти без канелата се слагат в блендер и се разбиват около минута,две. Изсипва се в подходящи чаши (моите не бяха точно такива) и се поръсва с канела. Поднася се със сламка (при мен не се намираше) и добре охладено, или с бучка лед. Много е приятно! Търпи и импровизации.



















И накрая още нещичко от мен:

Жена - море


Като морето съм загадъчна, могъща...
не можеш цял живот ме разгада.
Досущ като вълните му съм същата,
прииждам и се дръпвам веднага.

В страстта си  в пясък мога да те сторя,
но мога да съм нежен морски бриз.
Аз нито миг не ще да се повторя.
И всяка песъчинка ще е мой каприз.

Със слънцето на свой език говоря,
приличам му и в изгрев, и в заник.
А тръгна ли със вятъра да споря,
във ураган превръщам се във миг.

Косите ми са морски водорасли,
със тях умело ще те заплета.
С морето всяко лято съм израсла,
от него черпя свойта суета.

Със слънчеви очи ще те погледна,
с усмивка ще разпръсвам  топлина.
В очите ще потъваш до последно,
защото аз съм сбъдната мечта.

От блясъка на слънцето крада,
понякога те заслепявам  с красота.
И в сънищата виждаш ме така-
жена-русалка с буря от коса.

Устните ми парят нажежени,
върху теб намират своя бряг,
ала вечно жадни и неутолени
търсят твоите устни пак, и пак...

Вълна-легло ще бъда нощем-
стаена, укротена и добра.
А ти ще умоляваш все за още,
едно море в сърцето си  побрал.

Разпръсвам аромата на жена,
всевечен, като този на море.
Привличам те със стегната снага,
дори и днес изглеждаща добре.

Създаден е живота във морето,
легенда ли е или истина това?
И ти на мене все ще си обречен,
защото съм море, а не жена...

Жена-море съм, аз дори не крия,
загадка...сложен ребус и жена-магия...

Защитено с авторско право