събота, 11 април 2015 г.

КОЗУНАК, който втасва в хладилника

От доста години меся козунаци за Великден. Но обичам да си го хапваме за пръв път на самия празник. Така ще е и тази година. Затова и снимката е стара.
Всъщност по тази лесна рецепта приготвих за пръв път козунак. Напоследък все търся по- различни и по-сложни рецепти. Ще си се похваля, че досега винаги са ми се получавали:)) Най-хубави са ми се получавали по рецептите на Танита и Роси, както и по мамината семейна рецепта. По нататък ще ги споделя. И за днес съм си набелязала няколко рецепти, пък да видим какво точно ще направя! Желая ви светли празници!

КОЗУНАК, който втасва в хладилника 
/много лесен и вкусен/




Продукти (от това количество излизат около 5 средни козунака):


2,5 кг. брашно
1 кофичка (400 гр) кисело мляко
1 кофичка (400 гр)прясно мляко

10 яйца
1 кофичка (400 гр)захар

1/2 кофичка (200 гр) мазнина/мас, масло или олио, може и смес/аз ползвах масло и олио/
мая колкото кибритена кутия
1 ч.л. сода за хляб
кора от лимон, настъргана, стафиди, орехи, бадеми....

Приготвяне:





Маята втасва около 15 минути заедно с прясното мляко, 1с.л. захар и малко брашно.
Докато втасва се разбиват яйцата със захарта. Стопява се маслото/маста/ Угасява се содата в киселото мляко.
Пресява се брашното, добавят се всички продукти /без последния ред/ и се омесва до меко тесто /не се меси много дълго/. Поставя се в по-голям плик и се слага в хладилника за най-малко 12 часа/може и повече/
Аз замесих вечерта и пекох на другата сутрин.

Изважда се и се изчаква да се поотпусне 1/2-1 час. Плете се на плитка или в друга форма, като се слагат стафиди, орехи, бадеми или някаква плънка по избор, шоколад, мармалад и т.н., според вкуса и разполагаемите продукти. Оставя се да втаса до готовност, около час и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути, ако е в по-голяма форма и повече.

Рецептата е от колежка, от преди поне 10 години.
















4 коментара:

  1. Отговори
    1. Дани,Светли да са и за теб празниците!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта! Така гарантира, пресен, топъл козунак на Великден, без да се меси на самия празник.
    Светъл и благословен празник, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е Вили, макар че това е по-скоро рецепта за начинаещи, но става и когато нямаме много време.
      Светли празници!

      Изтриване